Hematom ispod nokta

Hematom ispod nokta

Hematom ispod nokta (krvni podliv) nastaje usled jače traume gde dolazi do krvarenja ispod noktane ploče. Prati ga jaka bol i manifestuje se crnom bojom ispod nokta. U zavisnosti od veličine hematoma, nokat može ili ne mora da otpadne za nekoliko dana ili nedelja.

Nakon traume nokta potrebno je da se obratite stručnom licu radi brze intervencije koja podrazumeva bezbolnu drenažu nokta. Drenažom nokta oslobađate se boli i pritiska. Kako bi se sprečila moguća infekcija, potrebno je sterilisati prst pre i nakon tretmana, te ozleđeni prst omotati čistim zavojem, a kako bi se sprečilo oticanje i bol.

Možemo na zavoj stavljati hladne obloge i držati prst u povišenom položaju u odnosu na telo. Kako nokat raste, tako nestaje promenjena boja, a nokat se obično vraća u normalno stanje.

Nakon dve nedelje je potrebno da se dođe na kontrolni pregled radi daljeg lečenja.

  • Ako je krv u potpunosti odigla nokat potrebno je uklanjanje nokatne ploče i izrada protetike
  • Trauma nokta i ostaci krvi ispod nokatne ploče predstavljaju idealnu podlogu za razvoj gljivične infekcije pa je potrebno tretirati oštećeni nokat

Nokti i zdravlje

Nokti su vidljivi deo tela i na njima se odražavaju mnogobrojne promene u organizmu, neke bolesti ali i način života. Nokti na rukama izloženi su  pogledima tokom cele godine pa je njihova lepota važna nezavisno o godišnjem dobu, a pažnja noktiju na nogama više je usmerena tokom leta.


Kada se pojave promene na noktima  bilo na rukama i nogama ne prolaze brzo i vrlo često su razlog obraćanja stručnom licu. U ovim slučajevima najčešće pitanje koje pacijenti postavljaju da li se radi o gljivičnoj infekciji noktiju ili ne.

Promene na noktima ne moraju uvek biti uzrokovanje gljivičnim infekcijama, a ono što je sve češći razlog promena na noktima su različite ozlede (traume) noktiju.

Nokti na nogama deblje su strukture nego na rukama i takođe su vrlo često podložni traumama. Rekreativno bavljenje sportom kao i profesionalno često vodi ka ozleđivanju noktiju. Vrlo često je u atletičara, planinara, skijaša…

Osobe koje su često u vrlo uskoj obući ili su stalno u cipelama sa visokim petama imaju češće promene na noktima.


Stoga, nokti kao ogledalo zdravlja vrlo su važni, pa se svaka promena na njima ne sme zanemariti.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta  nije zamena za profesionalni savet stručnog lica, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu nisu zamena za pregled i savete stručnog lica niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stručnom licu.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 063 242 449 i 062 383 588
ili popunjavanjem onilne formulara.

Copyright 2023 | Design by | MPL Agency