Urastao nokat kod beba

Urastao nokat kod beba

Urastao nokat kod beba  je poseban entitet gde nokatna ploča kod novorođenčadi i beba koje još ne hodaju raste pod uglom u odnosu na osovinu koštanog aparata prsta, a time i mekih tkiva prsta, najčešće samo na palcu i to na obe noge.

Urastanje nokta

Urastaju bočne ivice nokta, a nekada i prednja ivica nokta koja je veoma meka i lomljiva.

Iako urastanje noktiju na nogama pogađa pretežno starije, može se javiti u bilo kom uzrastu. Usled nošenja neudobne obuće (sa neadekvatnim prostorom na vrhu cipela za prste) i usled neadekvatnog sečenja noktiju – urastao nokat kod beba i dece predstavlja sve češću pojavu.

Urastao nokat se događa i kod osoba koje imaju pojačano znojenje, a kod dece se to vezuje za stalno nošenje patika. Tamo gde je znoj, ima i više vlage, što dovodi do razmekšanja kože. Omekšala, vlažna koža je podležna povredi i lakše puca, ranjavi se. Bakterije, kojih ima najviše između prstiju, baš oko noktiju, ukoliko dođe do rane – izazivaju infekciju.

Deci do 7 godina ne naplaćujemo tretman.


U kom uzrastu počinje da se javlja ovaj problem kod dece?

Ima slučajeva gde bebe koje još iz porodilišta dolaze sa crvenom kožom pored nokatne ploče. To su deca koja se rađaju sa viškom kože sa bočne strane palca. Pitanje je šta je uzrok u tako ranom uzrastu. Kod te dece je odmah posle rođenja dolazilo do infekcija, jer su pre toga bili u sterilnoj sredini – materici.

Ovaj problem se češće javlja kod dece posle desete godine. Posebno su deca u pubertetu sklonija uraslom noktu, i to više muška. Verovatno je uzrok toga i odnos prema sopstvenom telu, jer devojke više pažnje posvećuju higijeni.


Lečenje uraslog nokta kod dece

U zavisnosti od stanja pacijenta. Kod nas se tradicionalno preporučuju kupke od hipermangana. Nekada se preporučuju samo tople kupke sa sapunom, jer topla voda omekšava kožu, a sapun je dezinficijens, čisti ranu.

Međutim, nekada je potrebno mehaničko odvajanje kože od nokta, pošto se onda dozvoljava noktu da slobodno, a ne zakrivljeno raste. Mogu da se primene i antibiotske masti. Na koži su uglavnom prisutne stafilokoke, pa može da se primeni odgovarajuća mast.


Lečenje hirurškim putem

Nekada je dovoljno da se odstrani trn ili slobodni izraštaj, očisti granulaciono tkivo i nastavi sa previjanjima dva puta dnevno. Kod ozbiljnih intervencija, mora da se odstrani deo nokatne ploče, najčešće onaj savijeni deo, ali i deo korena nokta, da vidljivi deo nokta ne bi ponovo urastao u kožu.


Oporavak nakon intervencije

Sedam do deset dana što se tiče zarastanja rane, ali se savetuje da se još nedelju do dve maksimalno primenjuju kupke hipermangana ili tople vode sa sapunom.

Urastao nokat kod beba - Prevencija

Sva deca treba da nose udobnu obuću, ali ako je vaša bebica imala urastao nokat, vi posebno obratite pažnju na udobnost obuće u kasnijum uzrastima, i neka vam to uvek bude prvo pri izboru obuće.

Nošenje obuće uz pamučne čarape, kraći boravak u cipelama i patikama, pravilno rezanje noktiju deo su prevencije uraslih noktiju. Kod bilo kakvih pojava crvenila ili bola, treba reagovati odmah – previjanjem ili kupkama. A tek ako ne bude bolje, dolazi u obzir intervencija kao poslednja mera.


Nega bebinih noktiju

Sva deca treba da nose udobnu obuću, ali ako je vaša bebica imala urastao nokat, vi posebno obratite pažnju na udobnost obuće u kasnijum uzrastima, i neka vam to uvek bude prvo pri izboru obuće.

Nošenje obuće uz pamučne čarape, kraći boravak u cipelama i patikama, pravilno rezanje noktiju deo su prevencije uraslih noktiju. Kod bilo kakvih pojava crvenila ili bola, treba reagovati odmah – previjanjem ili kupkama. A tek ako ne bude bolje, dolazi u obzir intervencija kao poslednja mera.

Vrhovi bebinih noktiju nesmeju biti oštri ili slomljeni, jer tako beba može ogrebati lice. Mnogi roditelji se iznenade kada nakon rođenja ugledaju veoma dugačke nokte njihovog novorođenčeta. Iako vas može začuditi njihova dužina, vrlo brzo ćete ustanoviti da su jako krhki, mekani i lomljivi. Upravo iz ovog razloga može lako doći do ozleda prilikom rezanja noktiju.

U prvim nedeljama bebinog života najbolje bi bilo suzdržati se od rezanja. Pre nego počnete sa rezanjem noktiju, možete lagano vašim noktom oguliti vrhove bebinih noktiju. Zbog njihove izrazite mekoće, mnogim majkama ovo polazi za rukom, a puno je sigurnije od upuštanja u rezanje.

Nakon nekog vremena, kada su bebini nokti već malo očvrsnuli, možda će vam se dobrom idejom učiniti  njihovo skraćivanje. Ako to nameravate učiniti, najbolje je koristiti grickalicu ili male makazice sa zaobljenim vrhovima. Pre i nakon upotrebe makaza, odnosno grickalice, možete očistiti sa malo vate namočene u alkohol.

Nije retka pojava urastanje ruba nokta u mekano meso nožnih prstiju, a javlja se kao posljedica polukružnog rezanja ili rezanja prevelikog dela nokta. Rezultat ovoga može biti crvenilo, otok, bol, a ponekad i infekcija. Ako primietite urastanje nokta u meso prsta, obratite se stručnom licu.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta  nije zamena za profesionalni savet stručnog lica, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu nisu zamena za pregled i savete stručnog lica niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stručnom licu.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 063 242 449 i 062 383 588
ili popunjavanjem onilne formulara.

Copyright 2023 | Design by | MPL Agency