Protetika noktane ploče

Protetika noktane ploče

Protetika noktane ploče je zamena oštećenog ili gotovo nestalog nokta pomoću posebnih materijala, specijalizovanih za ovaj tretman. Nedostatak noktane ploče usled hroničnog gljivičnog oboljenja ili usled traume nokta može se nadomestiti izlivanjem veštačkog nokta. Veoma bitno je da se tretman protetike izvodi antimikotičnim gelom koji će negovati noktano ložište.

Bitno je napomenuti da protetika noktiju na nogama nije isto što i nadogradnja noktiju (akrilom ili gelom). Akril, gel i drugi materijali koji se koriste u nadogradnji noktiju kod manikira, nisu dovoljno gusti i istovremeno plastični da bi se njima izvodila protetika noktane ploče.

Nokti su jedan od pokazatelja celokupnog zdravlja tela, tako da morate pažljivo pratiti njihovo stanje. Nakon uništenja ploče zbog gljivica ili ozleda, savremena estetska kozmetologija predlaže izvođenje protetike noktiju za ponovno uspostavljanje normalnog izgleda.


Kada se preporučuje protetika nokatne ploče?

Postoje mnogobrojni načini da oštetite nokatnu ploču bilo na rukama ili nogama (udarac, skijanje, trčanje). Kao posledica toga može Vam nedostajati deo nokatne ploče ili mnogo češće ispod nokta će se pojaviti crna boja (hematom).

Protetika noktane ploče preporuča se u slučaju ozbiljnog oštećenja noktane ploče gljivičnom infekcijom ili u slučaju ozlede koja je dovela do gubitka ili deformacije većeg dela nokta. Takođe, protetika noktane ploče koristi se i u nekim slučajevima tretmana uraslih noktiju.


Kontraindikacije

Protetiku noktane ploče nemoguće je izvesti ukoliko postoje otvorene rane na tretiranom području, upalni ili gnojni procesi. Nedostatak nokta, nemoguće je nadomestiti ukoliko ne postoji najmanje osnova zdrave ploče nokta od 3mm.

Pripremna faza

Sama ploča nokta i okolno tkivo trebaju biti potpuno izlečeni od infekcija. Podloga se obrađuje tako da može u potpunosti zadržati polimer. Sam postupak je potpuno bezbolan i ne traje mnogo vremena.


Protetika uz pomoć gela

UV (svetlosnopolimerizirajući) gel nanosi se na oštećeni sloj nokta u jednom ili više slojeva. Nakon nanošenja gel se stvrdnjava pod uticajem ultraljubičastog zračenja. Potom stručno lice oblikuje gel u željeni oblik.

Glavni nedostatak svih vrsta proteza za nokte je njihov kratak rok trajanja – od 1 do 3 meseca. Nakon tog vremena, postupak za restauraciju nokta mora se ponoviti.


Razlika između nadogradnje i protetike nokta

UV (svetlosnopolimerizirajući) gel nanosi se na oštećeni sloj nokta u jednom ili više slojeva. Nakon nanošenja gel se stvrdnjava pod uticajem ultraljubičastog zračenja. Potom stručno lice oblikuje gel u željeni oblik.

Glavni nedostatak svih vrsta proteza za nokte je njihov kratak rok trajanja – od 1 do 3 meseca. Nakon tog vremena, postupak za restauraciju nokta mora se ponoviti.

Mnogi pacijenti misle da je tehnika protetike sinonim za klasičnu nadogradnju noktiju koja se koristi u estetske svrhe. Međutim, to nije slučaj. Za ove postupke koriste se razni polimerni materijali. Na primer, akril i gel strogo su zabranjeni u slučaju oštećene ploče. A nokat koji je izgubio glavnu svrhu, ne može se povećati.

Protetika noktane ploče uključuje upotrebu posebnih komponenti – plastifikatori. Njihova suština je povećati snagu i osigurati plastičnost novo rastućeg nokta. Takođe, obavezan sastojak uključen u njihov sastav su antifungalna sredstva. Ona imaju lekovito delovanje na zahvaćeno područje i doprinose njegovoj ranoj obnovi.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta  nije zamena za profesionalni savet stručnog lica, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu nisu zamena za pregled i savete stručnog lica niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se stručnom licu.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku!

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 063 242 449 i 062 383 588
ili popunjavanjem onilne formulara.

Copyright 2023 | Design by | MPL Agency